Skip directly to content

Hvordan virker p-piller

hvordan virker-p-piller title

back-icon.png

Hvordan virker p-piller

house-icon.png

Acordion Listing

Eggløsning

Eggløsningen skjer ca. 14 dager før man får menstruasjon. Et egg modnes i en av eggstokkene og slippes ned gjennom egglederen. Under eggløsningen kan utfloden kjennes mer geleaktig enn ellers, noen får litt vondt i magen eller føler seg litt oppblåst. Det er i tiden rundt eggløsningen en befruktning lettest kan skje og man kan bli gravid om man har ubeskyttet samleie. Ved riktig bruk forhindrer Loette eggløsning.

Menstruasjon

Hver måned modnes et egg i en av eggstokkene og slippes ned gjennom egglederen. Slimhinnen i livmor bygger seg opp hver måned for å ta imot et egg i tilfelle det blir befruktet av en sædcelle fra mannen. Hvis egget kommer ned til livmoren uten å ha blitt befruktet, vil det støtes ut sammen med slim som har bygd seg opp. Da blør kvinnen i noen dager, vanligvis 3-7 dager. Det er det som er menstruasjon. Menstruasjonen kommer omtrent en gang i måneden. Hvis man tar Loette vil man få en mindre blødning (i de dagene man tar de hvite p-pillene på brettet). Noen kvinner plages av menstruasjonssmerter i dagene før og under menstruasjon. Ved bruk av p-piller vil menstruasjonssmertene kunne bli lettere.

Syklus

Syklus er perioden fra en menstruasjon til neste. Menstruasjonssyklus regnes fra menstruasjonens første dag til første dag i neste menstruasjonsperiode. Det varierer fra jente til jente hvor lang den tiden er, hos de fleste er det 25-30 dager i en syklus. Det er vanlig at menstruasjonen er uregelmessig de første årene, og det kan gå fra to uker til to-tre måneder mellom hver gang en jente får menstruasjon. Hvis man bruker Loette vil man få en syklus på 28 dager (som tilsvarer antall p-piller på et p-pillebrett).

Gravid

Ved ubeskyttet samleie kan det skje en befruktning (en sammensmeltning av egget fra kvinnen og en sædcelle fra mannen). Hvis et egg som har blitt befruktet på vei fra eggstokk til livmor, fester seg til livmorveggen, vil kroppen begynne å produsere andre hormoner som gjør at slimhinnen som er bygd opp ikke støtes ut som en menstruasjon. Da har man blitt gravid.

Menstruasjonen vil vanligvis være borte under graviditeten, og først komme tilbake en stund etter at barnet er født. Uteblitt menstruasjon kan være tegn på graviditet.